زندگی بدون شکایت!
از قدیم و ندیم رسم بر این بوده که وقتی پسر یا دختری میخواست ازدواج کند، اطرافیان مینشستند و خصوصیات خوبی را که یک زن و مرد باید داشته باشند تا همسر خوب و مناسبی بهحساب بیایند، ردیف میکردند.
خصوصیاتی مثل اینها؛ شوهر خوب باید خوشاخلاق، پرکار، باغیرت و دست و دلباز باشد. زن خوب هم باید محجوب، خانهدار، هنرمند و بساز باشد.
البته این معیارها ملاکهای خوب و تعیینکنندهای در یک ازدواج موفق هستند و ما نمیخواهیم آنها را زیر سؤال ببریم؛ اما فکر میکنید این ازدواج موفق تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
محققان در پژوهشهای جدید خود اعلام کردهاند زنی که در اختلاف با شوهرش، روش سوزش و سازش را در پیش گرفته، در خطر مرگ زودرس قرار دارد. البته این بدین معنی نیست که زنان نباید در زندگی خانوادگی خود، با سختیها و کمبودهای زندگی بسازند.
بلکه بیشتر نهی از قسمت دوم ماجرا، یعنی سوختن است نه ساختن. متاسفانه این خودخوری در اختلافات که سالها به عنوان مزیتی حیاتی برای حفظ خانواده به حساب میآمد، مقدمهای برای سوءاستفاده در روابط همسران است.
خانمهای عزیز! اگر میخواهید بیمار نشده و زود همسرتان را در این دنیا تنها نگذارید، بهتر است در دعواهای زن و شوهری، ساکت نمانید، حسابی خودتان را خالی کنید و نگذارید غصه روی دلتان سنگینی کند.
تحقیقات جدید نشان میدهد زنانی که در مشاجرات خانوادگی، خود را مجبور به سکوت میکنند، علاوه بر خطر مرگ بیشتر در معرض افسردگی و نشانگان روده تحریکپذیر قرار میگیرند. محققان اپیدمیولوژی در مریلند در بررسی 10 ساله خود متوجه شدند زنانی که هنگام اختلاف با همسرشان راه سکوت را در پیش میگیرند، 4برابر بیش از زنانی که آزادانه نظرات خود را ابراز میکنند، میمیرند. البته این اولین تحقیقی است که رفتار، بیماری قلبی و مرگ و میر را در روابط زناشویی بررسی میکند.
ازدواج مفید
این تحقیق نتایج جالب دیگری را هم به دنبال داشته است. مثلا نشان داده که ازدواج، برای سلامت مردان مفید است. به طوری که آمار مرگ در مردان متاهل نصف مجردها بوده است. با شنیدن این جمله احتمالا تصمیم آقایان در امر ازدواج جدیتر میشود.
در ضمن بد نیست حرف قدیمیها را گوش کرده و زنانی را برای همسری انتخاب کنند که خانهدار باشند یا حداقل شغل کماسترسی داشته باشند. چرا؟ چون نتیجه این مطالعه نشان داده مردانی که زنانشان مشاغل پراسترس دارند، 7/2برابر بیش از مردان دیگر مستعد بیماریهای قلبی هستند.
دانشمندان معتقدند وقتی مرد نمیتواند مشکلات کاری زن خود را حل کرده و محافظ خوبی برای او باشد، دچار استرس و مستعد بیماری قلبی میشود. میبینید روابط چقدر عشقولانه است. این دانشمندان به آقایان توصیه میکنند که به همسرانشان اجازه دهند تا آزادانه احساسات و نظر خود را در اختلافات بیان کنند تا با سلامت همسرشان، سلامت خود و روابطشان هم تامین شود.
این نیز بگذرد
بالاخره هر زن و شوهری هر چقدر هم که با هم توافق و تفاهم داشته باشند، ممکن است در موردی با هم اختلاف پیدا کنند.
اگر همسران بتوانند این اختلاف را به درستی حل کنند و راهحل توافقی برای آن بیابند، این هم برای آنها یک بهانه برای نزدیک شدن بههم و شناختن یکدیگر خواهد شد، ولی اگر یک نفر از ترس ایجاد شکاف، مدام کوتاه بیاید و سکوت کند تا دیگری حرفش به کرسی بنشیند؛ کمکم خدای نکرده یک شکاف عمیق در روابطشان ایجاد میشود که نهتنها سلامت جسم که سلامت روح آنها را هم بهخطر میاندازد. اختلاف با همسر اگرچه گاهی باعث دلشکستگی دو طرف میشود اما سنگبنای رشد و اعتماد در خانواده است. تنها کافی است برای تقویت روابط خود، مهارتهای کلامی و غیرکلامی را در اینباره یاد بگیریم.
مهارت حرف زدن
اولین مهارت غیرکلامی که با تمرین میتوان آن را در خود تقویت کرد، حفظ آرامش و کنترل رفتار و گفتار خود است. گاهی برای به دست آوردن این آرامش و خلاص شدن از شر عصبانیتی که نمیگذارد رفتارمان را کنترل کنیم، یک نفس عمیق کافی است اما شاید هم لازم باشد 10دقیقه در هوای آزاد قدم بزنیم. این را دیگر خودتان باید با آزمون و خطا تجربه کنید.
مهارت دیگر، شناسایی احساس خودتان و مشکلی است که بیش از بقیه شما را آزار می دهد. عصبانیت، ناراحتی، ترس، تحقیر و... برای از بین بردن هر مشکلی ابتدا باید آن را پیدا کرده و این احساسات را در پسکلام خود یا همسرتان بشناسید وگرنه نخواهید توانست مشکلی را که خوب نشناختهاید حل کنید.
خیلی اوقات ممکن است ما با اشارات غیرکلامی حرفهایی را به همدیگر بزنیم. تماس چشمی، اشارات چهره، تون صدا، طرز ایستادن، لمس کردن و... همه می توانند منظور ما را منتقل کنند. نهتنها لازم است به این اشارات توجه کنیم، بلکه لازم است مراقب این اشارات در رفتار خود باشیم تا خدای نکرده همسرمان را آزرده نکنیم. این روش حتی میتواند در زمانی که ما قادر به بیان احساس خود با کلام نیستیم به ما در ابراز احساساتمان به همسر کمک کند.
قابلیت شوخ بودن و مزاح در اوضاع بد و وخیم هم میتواند به بهبود این اختلافات کمک کند. در عوض تهدید و سرزنش نهتنها اختلاف را حل نمیکند، بلکه با ایجاد کدورت و ناراحتی، ترمیم روابط را هم به تاخیر میاندازد. بنابراین در بیان نظر و احساس خود سعی کنید طرف مقابلتان را متهم یا تهدید نکرده و با لحن خوش حرفتان را بگویید.
ازدواج سالم
درست است که حرفزدن و بیان احساسات راه خوبی برای تخلیه آنهاست و به شدت در روابط زناشویی توصیه میشود، اما نکته مهم این است که هر حرفزدنی نمیتواند این تاثیر و فایده را داشته باشد. پیشنهاد میشود برای حل اختلافتان با همسر، قبل از حرف زدن و بیان احساسات، ابتدا کنترل خود را به دست آورده و به قول معروف عنان احساسات خود را از کف ندهید و نگذارید خشم، شما را به کاری یا حرفی وا دارد که بعد از آن شرمنده و پشیمان شوید.
اجازه دهید همسرتان احساس و نظر خود را بگوید. سپس همینطور که به دنبال یک راهحل مورد توافق 2 طرف میگردید، به احساسی که در پس کلمات همسرتان است فکر کنید؛ البته بدون اینکه کلام او را قطع کنید. خودتان هم بدون رودربایستی و ترس، احساس و نظر خود را به همسرتان بگویید.
البته بدون برچسب زدن و لقبگذاری، راهحل جایگزین را مطرح کنید. اگر توافق وجود نداشت، راهحلهای هر 2 نفر را یادداشت کرده و برای انتخاب به همدیگر فرصت فکر کردن دهید. تصمیم نهایی را هم به وقتی دیگر (با توافق هم) موکول کنید. یادتان باشد ازدواج شما زمانی یک ازدواج سالم است که هر 2 بتوانید به راحتی و بدون ترس، نظر و احساس خود را بههم بگویید.
زمانی برای حرفزدن
یکی از مهمترین نکتههایی که همسران باید هنگام بیان احساساتشان به آن توجه کنند، زمان حرف زدن است. اگر از همسرتان رنجشی به دل گرفتهاید، اگر حس میکنید رفتاری از او سر زده که مایه آبروریزی شما شده، اگر حس میکنید به شما دروغ گفته یا به شما بیاحترامی کرده است، زودترین زمان لزوما بهترین زمان برای بیان این احساسهای شما نیست. باید به شرایط زمانی و مکانیای که در آن قرار دارید، توجه کنید.
هیچگاه سعی نکنید حرفتان را جلوی دیگران و با ایما و اشارات به همسرتان برسانید؛ مثلا جلوی دیگران به او کممحلی کنید یا اخم کنید. اگر عصبی و کلافه هستید، حتما اشاره کنید که «الان وقتش نیست، بعدا در این باره با هم حرف میزنیم».
کارشناسان توصیه میکنند، بهتر است با هم توافق کنید قبل از اینکه مشکل خاصی بینتان به وجود بیاید. جلسات کوتاهی با هم داشته باشید و طی آن باهم درباره احساساتتان سخن بگویید. این کار شما را به هم نزدیکتر میکند و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری میکند.